Watch the clock, not the scale

ELKE DAG VASTEN

Nee, niet de hele dag vasten, maar elke dag minimaal 14 uur. Dat is wat ik leerde van een uitzending van ‘dokters van nu’(1). Het bracht me ongelofelijk veel inzichten en heel wat minder vet.

Door te vasten kun je afvallen, en er zijn grofweg twee manieren. Voor de een is het beter twee hele dagen per week te vasten en voor een ander elke dag 14 tot 18 uur lang. In de uitzending kon een arts dat voor de verschillende typen mensen vaststellen. Hoe, dat werd me niet duidelijk, maar ik had direct een sterke voorkeur.

Ten eerste, als ik twee dagen vast met slechts één keer een licht groentesoepje en één glas groente-fruitsmoothie, dan ben ik na die twee dagen een paar gram lichter, en het komt er onmiddellijk na het vasten. Dat was zelf het geval na drie dagen vasten.

En aangezien ik toch graag vijf kilo lichter wilde worden, sprak het ‘intermitted’ vasten me wel aan.

En ja, ik werd lichter, hoewel tergend langzaam; 4 kilo in 5 maanden. Inclusief een aantal verjaardagen en ook nog kerst en de jaarwisseling in mijn ‘vastentijd’. Dat zijn momenten waarop ik de verleiding van meer (en ongezond) eten niet kan weerstaan. Bovendien ben ik tegelijk met het vasten ook anders gaan sporten waardoor ik waarschijnlijk meer spiermassa heb ontwikkeld, en spieren wegen meer dan vet. Beter was het geweest de buikomvang bij te houden in plaats van het gewicht. 

Hoe gaat intermitted fasting in zijn werk? In het kort: je eet gedurende 14 tot 18 uur niets. Als je daar de nacht toe rekent, ben je al zo’n acht uur op weg. 

Volgens onderzoeken is het beter te eten binnen een tijdsbestek van zes uren, vroeg op de dag. Dus liefst na drie uur ’s middags niet meer eten. (Watch the Clock, not the Scale(2)). In de tijd dat je wel eet, hoef je niet je dieet te veranderen.

Ik heb in die zes uur geen behoefte aan snoepen. De maaltijden zitten dichter op elkaar, dus snackmomenten zijn niet nodig.

Mijn avondmaaltijd is door de week om 16 uur, en dat is een voordeel bij het vasten. Na die tijd ga ik naar mijn werk. Voorheen at ik dan in de pauze een banaan en na het werk een pindareepje, of soms twee. Nu meer niet. Die snackjes bleken helemaal niet nodig. De behoefte zat tussen mijn oren. Ook de suikerdip die ik een paar keer per dag had is verdwenen waardoor ik de pauzehapjes niet meer nodig heb. Als ik dan rond 23 uur thuis kom, brengt een kopje kruidenthee rust in mijn knorrende maag. 

’s Avonds heb ik dus wel trek, maar als ik ’s morgens wakker word niet. Waarschijnlijk zit die avondbehoefte meer tussen de oren of in de suikerspiegel, dan dat er werkelijk gebrek aan voedsel is. In de nacht, als de spijsvertering rust heeft, komt mijn energieniveau weer op orde.

‘s Morgens begin ik weer met een kopje kruidenthee en daarna zwarte koffie. Dat zou geen effect hebben op de spijsvertering, of misschien verdring ik dat idee. Ik vind het een groot genot, die koffie. De maag is dan een beetje gevuld en zo houd ik het nog wel een paar uur uit.

Verbazend vind ik de ontdekking dat ik in de ochtend nog flink kan sporten. ’s Middags om 16 uur voor het laatst eten en dan ’s morgens een uur bootcamp of 50 kilometer mountainbiken is geen enkel probleem. Pas om 11 uur heb ik dan echte trek, maar dan is er al 18 uur verstreken. 

Verassend is dat ik me op veel gebieden veel beter voel. Mijn gewicht ging omlaag wat maakt dat ik makkelijker beweeg, en de kleding zit weer lekkerder. Maar het lijkt ook wel alsof ik ruimer in mijn hoofd ben. Helderder, frisser, vrolijker en sneller in het denken.

Er is ook grote verandering in mijn darmen. Geen hongerdip meer na het eten en ik kon ineens lange wandelingen maken zonder een snackje nodig te hebben, en zonder slap te worden. De suikerspiegel is dus beter.

Volgens de ‘poeparts’ heb ik pathogenen in mijn darmen en dat ontregelt mijn ontlasting. Daar helpt een mengsel van kruiden bij; 15 verschillende, meest heel gewone kruiden deed ik in capsules. En dan elke dag op de nuchtere maag 3 capsules innemen. Elke dag kregen mijn darmen dus een andere samenstelling pathogenenkillers te verwerken. Dat hielp. Maar door het vasten zijn die kruidenpillen niet meer nodig. Mijn ontlasting is gewoon in orde. De goede darmbacteriën kunnen de pathogenen nu zonder hulp de baas.

Verbazend vond ik ook de eeltvorming rond mijn hakken. Dagelijks kon ik tijdens het douchen wel wat eelt verwijderen. Na een poos vasten ontstaat er helemaal geen overtollig eelt meer. Overigens ook veel minder witte aanslag op mijn tong.

’s Nachts had ik regelmatig kramp in mijn kuiten en voetzolen; nu niet meer. Kramp is vaak een gebrek aan magnesium. En hoewel ik dat naar mijn mening voldoende in mijn voeding en supplementen inneem, werd het voorheen kennelijk niet goed opgenomen in mijn lichaam. Nu wel want ik heb nooit meer kramp.

In het zwembad heb ik tegenwoordig geen last meer van het chloor dat de slijmvliezen rond mijn ogen vroeger aantastte en mijn huid deed jeuken. Ook de zonne-allergie is compleet verdwenen, net als veel andere gevoeligheden.

Als mijn weerstand minder is, grijpt het herpesvirus zijn kans. Dan krijg ik een koortslip. Meestal helpt het dan als ik een L-lysinepil neem. Die pillen zijn niet meer nodig, dus mijn weerstand is beter geworden. Waarschijnlijk omdat mijn darmen door het vasten beter werken. Het immuunsysteem zit namelijk voor een groot deel in de darmen.

En als ik eens ‘zondig’, dan protesteert mijn buik. Eet ik te vroeg, dan ervaar ik een opgeblazen buik. Ik concludeer hier uit, dat de darmen de rust echt nodig hebben. Overigens verlies ik pas gewicht bij 18 uur vasten en voor het ontbijt sporten.

En misschien wel het belangrijkste: wat ik wél eet moet goed zijn. Wij eten thuis erg veel groente en fruit, alles biologisch, alles ‘vol’, dus roomboter, vette kaas en volle kwark en alles volkoren en geen vlees. Mijn basis is goed, vind ik. En toen we eens een patatje als diner aten, had ik vroeg in de ochtend alweer enorme ‘honger’ en gebrek aan energie. Voor mij toont dat aan dat gezond eten het vasten veel makkelijker maakt. 

Antje Fokkema, 25 oktober 2020

Lees hier meer:

https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/uitzending/item/vasten-dokters-van-morgen-08-10-2019/

Alles op een rijtje over de effecten van vasten op je lichaam:

Watch the Clock, not the Scale:

https://www.cell.com/cell-metabolism/comments/S1550-4131(18)30323-1

Anders eten, langer leven. Toine de Graaf in Vit met voeding, nummer 3, 2018

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *