DiabetesYoga

Genees jezelf met DiabetesYoga

Diabetes type 2 is omkeerbaar, bij type 1 zijn verbeteringen mogelijk met de serie oefening van de DiabetesYoga. Oorspronkelijk een cursus van 2 dagen maar beter om als priveles of als tweetal te doen. Dan leer je sneller omdat je individuele begeleiding krijgt.

Leer de serie oefeningen die jouw hormoonsysteem wakker maakt zodat je spijsvertering weer in balans komt.
Daardoor is minder medicijngebruik nodig of zelfs helemaal niet. Bovendien word je fitter, leniger, actiever en sterker.

Het oefenen vraagt elke dag een halfuur van je tijd en in het begin meer. Daarom vraagt het veel discipline. Bovendien is het best inspannend.

HormoonYoga Antje Fokkema

Wie diabetes heeft is daar de klok rond mee bezig. Dat betekent altijd opletten wat je eet, de bloedsuikerspiegel meten en zo nodig medicijnen innemen. Met diabetesYoga kan de behoefte aan medicijnen verminderen en in soms zelfs de diabetes oplossen. Bij diabetes type 2 is er meer verbetering te behalen dan bij type 1. DiabetesYoga is een serie oefeningen die je elke dag doet. Met de oefeningen stimuleer je de voor de spijsvertering belangrijke hormoonklieren. Door die stimulans komt het endocriene systeem meer in balans, waardoor de bloedsuikerspiegel normaliseert. En lichaamscellen worden weer gevoeliger voor insuline. Het gevolg is minder behoefte aan medicijnen. Bovendien word je fitter, leniger, sterker en actiever van de oefeningen.

HormoonYoga bij Diabetes Type 2

In Europa zijn 5 yogadocenten door haar opgeleid en mogen deze serie dus aan mensen leren. DiabetesYoga is uniek in Nederland.

DiabetesYoga is geschikt voor iedereen met diabetes en mensen met spijsverteringsklachten.

Omdat DiabetesYoga nog heel nieuw is, geven we in eerste instantie les aan mensen met diabetes type 2. Heeft u type 1, overleg dan met uw arts of meedoen veilig is.
Omdat de insulinebehoefte door de oefeningen sterk zal veranderen, is wellicht medische begeleiding nodig.

De oefeningen zijn vrij intensief maar kunnen naar vermogen worden aangepast. Wel is het absolute noodzaak is dat je bereid bent elke dag minstens een half uur tijd te maken om de oefeningen te doen.
Zin in bewegen is dus een voorwaarde.

Hormoonyoga

Is die zin er, dan is diabetesyoga een geweldige stap naar minder medicatie, meer energie, fitheid en vrolijkheid.
DiabetesYoga is nog jong.
Daarom zijn er nog niet veel harde resultaten.

Wel bemoedigende berichten:

Tijdens mijn opleiding DiabetesYoga was een vrouw met type 1 die medicatie weigerde. Ze kon tijdens de yoga voelen dat het haar goed deed. Ze had na het doen van de serie ook echt geen medicatie nodig.

Een taxichauffer met diabetes had weinig tijd voor oefenen, maar hij leerde de speciale ademtechniek die bij de serie hoort. Daardoorhij  had direct een betere bloedsuikerspiegel en dus minder medicijnen nodig.
De speciale oefeningenreeks deed hij dus niet eens.

Een jonge man met diabetes type 1 die dagelijks insuline moest spuiten was zeer gemotiveerd om de serie te doen. Na 3 maanden dagelijks oefenen was spuiten niet meer nodig. De serie blijven doen is dan overigens wel nodig.

HormoonYoga Antje Fokkema

De cursisten vullen een scorelijst met symptomen in.
Mijn eerste cursist begon met een score van 32. Na 2 weken oefenen was de score 28.
Door omstandigheden is ze gestopt. Jammer want na 3 maanden oefenen is er een beeld van wat er bereikt kan worden.

Zelf bloedsuiker meten geeft bij verschillende mensen aan dat na anderhalfuur in de cursus de waarden stabiliseren. Minder insuline nodig al na een paar oefeningen.

 

De serie oefeningen is ontwikkeld door de Braziliaanse yogadocente Dinah Rodrigues.