HormoonYoga bij Diabetes Type 2

Yogahoudingen werken op lichamelijk, geestelijk/mentaal, en op spiritueel niveau. Hieronder wat algemene richtlijnen

Dynamische

yogahoudingen verbeteren kracht, vitaliteit, uithoudingsvermogen en verbeteren alle systemen. Ze maken bijvoorbeeld energieblokkades los en  verhogen endorfinenivo’s in het hele lichaam.

Buikoefeningen

versterken het spijsverteringssysteem en lossen energieblokkades in de buik op. Bij een depressie is het belangrijk om de buik te activeren want dit is het gebied waar de energie is opgeslagen. Activeren van de buikgeeft je meer dynamiek, motivatie en wilskracht, meer vuur.

voorwaartse buiging Yoga met je Hart

Achterwaartse buigingen

hebben een direct effect op de bijnieren. Zijn heilzaam bij rugproblemen en brengen het zenuwstelsel in balans. Bloed gaat beter stromen, de rug komt los en rechtop zijn wordt gemakkelijker.
Psychologisch richt je je met een achterwaartse buiging naar de wereld, je omarmt het leven. Je richt je naar de toekomst. Het maakt extraverter, opent de borst en helpt de inadem en geeft kracht en energie. Kun je moeilijk achterwaarts buigen, dan heb je misschien moeite met het leven of geef je jezelf te weinig liefde. Deze buiging helpt je dan je pantser op te lossen en weer spontaner te worden.

Voorwaarts buigen

verhelpt pijn en spanning in de rug en maakt de rug soepeler. Samen met de uitadem stimuleert het ontspanning. Het masseert de buikorganen en helpt de bloedcirculatie in de rug en dus ook de zenuwen. Op een ander niveau gaat het over nederigheid, overgave en buigen voor iets ‘groters’. Lukt het niet, dan ben je misschien stijf, trots of koppig of het verleden kleeft te veel aan je. Of angstig, want we kijken liever naar voren en als het moet, willen we ons kunnen omdraaien om te zien wat er achter gebeurt.

Gedraaide yogahoudingen

brengen energie in het gebied van de navel. Ze voeden de buikorganen zoals de alvleesklier, nieren, maag, darmen, lever en galblaas. Deze zijn vaak uitgeput of uit balans tijdens depressie. Gedraaide houdingen maken de rug flexibel en stimuleren de zenuwen. Op emotioneel niveau inspireren gedraaide houdingen je de knopen in je leven op te lossen; ze geven inzicht en creativiteit.

hond houding Antje Fokkema

Omgekeerde houdingen

vertragen de ademhaling en moedigen aan om goed te ademen. Op de kop zijn is een goede massage van de interne organen en ze transformeert sexuele energie, die vaak is onderdukt. Vermindert onrust en stress, verhoogt zelfvertrouwen, mentale kracht, concentratie, en belastbaarheid (werkdruk). Bovendien hoeft hart nu minder zwaar te werken en het hoofd krijgt extra bloed, wat helderheid geeft. Het zuivert het lichaam van gifstoffen en verbetert de bloedcirculatie. Buikorganen krijgen een goede massage en betere doorbloeding. Op emotioneel en psychisch niveau bekijk je de dingen eens van een andere kant en dat werpt een nieuw licht op oude patronen en gedrag.
Niet doen als je ziek bent, en ook niet bij een hernia, hoge bloeddruk, ongesteldheid en glaucoom.

Balanshoudingen

brengen de hersenen in balans zodat de hersenhelften beter gaan samenwerken. Ze stimuleren gelijkmoedigheid, concentratie en balans op emotionele, mentale, en fysieke niveau’s. En verbeteren de kracht in benen en bekkenbodem zodat je meer met beide benen op de grond komt.