vrede is rijkdom

Ervaringen met hartcoherentie

Hartcoherentie bereik je door het toepassen van eenvoudige techniek. Als ik coherent ben, en er komt een nare gedachte, is direct de coherentie weg. Zulke gedachten werken dus negatief op de ‘rust’ van het hart. En daarme verstoren ze het welzijn van ons hele organisme.
Dat betekent niet dat we nare gedachten moeten vermijden, want dan verdwijnen ze in onze ‘schaduw’.

Met het hartcoherentie-programma op de computer, kun je oefenen op 4 niveau’s. Dat klinkt gek, want coherent is tocht coherent? Nee, ook de coherentie kan subtieler. Op niveau 1 kan ik coherent zijn en rustig met iemand praten of een boek lezen. Daar heb ik wel voor moeten oefenen.
Op niveau 4 heb ik al mijn aandacht nodig om coherent te worden: rustige diepe ademhaling, adem door mijn hart, en een mooie emotie in mijn hart brengen.

Heldere lucht

Krachtige emotie

Die emotie is boeiend. Kies een emotie waar je hart blij van wordt, als het ware een sprongetje maakt.
Ik blijf coherent bij een mooi gevoel dat ik zelf meemaakte. Mijn ademhaling is heel diep.

Als ik naar een prachtige foto kijk, is het moeilijker. Misschien omdat het niet mijn eigen beleving is. Of omdat er gedachten/associaties komen. Mijn ademhaling is dan vlakker. En als ik ga nadenken is de coherentie weg. De ademhaling en de hartslag zijn dan vlak en chaotisch.

Eenvoud

Nogmaals de keuze van de emotie. Als ik denk aan mijn geliefden, komt de coherentie niet gemakkelijk (ai). Maar als ik denk aan schaatsen en dat ik een mooie slag maak. Of als ik denk hoe mijn zeilbootje door het water glijdt, golfjes zachtjes kabbelend tegen het hout. Dan ben ik direct coherent! Tranen van ontroering krijg ik dan zelfs. Hoe kan dat? Omdat puur geluk simpel is; een mooie bloem, een vogeltje op de vensterbank, geur van gemaaid gras, je hond aaien, je (klein)kind op een fietsje. Het gaat om de ongecompliceerde wonderen van het leven.

Als je je gestrest voelt of onrustig

1. Erken dan dat je deze gevoelens ervaart, dat je uit balans bent of in één van je bekende stressfactoren bent beland. Stressgevoelens zijn gevoelens zoals frustratie, ongeduld, je bezorgd maken, overbelast zijn, boosheid, veroordelend zijn, mentaal vastzitten enz.

Neem een korte pauze

2. En pas de hart-focus ademhaling toe: adem een beetje langzamer dan je gewoonlijk doet; doe alsof je door je hart of borstgebied in- en uitademt.

Tijdens de hart-focus ademhaling

3. Stel je je dan voor dat je met iedere inademing een gevoel van innerlijke rust inademt. En dat je het mentale en emotionele deel van je persoonlijkheid bezielt met balans en zelf-zorg van je hart.

Als de stressgevoelens gekalmeerd zijn

4. bevestig je met een diepgemeend commitment dat je de Staat van Rust wilt verankeren en behouden. Daarna ga je weer verder met je taken, projecten, uitdagingen en bezigheden van alledag.

Terug naar Hartcoherentie basispagina en oefening.

Meer over Hartcoherentie: algemeen

Wat is Flow