Yoga met je Hart

Als mediteren niet lukt

gaat dat meestal over het hoofd leeg maken. Dat is misschien wel het moeilijkst voor ons. Mediteren is nieuw. We hebben niet geleerd onze geest onder controle te houden. Wees nooit ontmoedigd, maar ga altijd door.

Geef je aandacht iets te doen, bijvoorbeeld de ademhaling volgen, een mantra herhalen, tellen.

Komt er een gedachte, begin gewoon opnieuw, wees niet boos op jezelf.

Het kan jaren duren voordat je een minuut in volledige stilte bent. Maar de weg er naartoe is veel belangrijker. Elk moment van proberen in meditatie te zijn is goud waard voor je ziel. Het schijnt dat de maximale tijd dat een mens gedachtenloos kan zijn 7 seconden is. Denk dus nooit dat je waardeloos bent want je bent in groot gezelschap. Iedereen heeft de ervaring dat mediteren niet lukt.

Meditatie op de zeebodem Antje Fokkema

Falen bestaat niet

Heb je je voorgenomen om 40 dagen elke dag te zitten, dan komt er ongetwijfeld een moment dat je geen zin hebt, of geen tijd, of het is te moeilijk omdat je niet thuis bent. Misschien ben je het zelfs gewoon vergeten. Ga dan gewoon weer verder. Alles beter dan helemaal stoppen. Overigens is het veel gemakkelijker als je nooit een dag overslaat. Doe het eventueel korter of op een geimproviseerde plek. Het maakt het voor de volgende dag gemakkelijker.

Verwijder de strijd uit je houding en je woordenschat. Alles wat we doen moet worden gedaan op een gewijde en feestelijke manier. Wij zijn degenen waar we op gewacht hebben. (bericht van de Hopi ouderen)

Laat je begeleiden door een stem die je in de meditatie helpt. Dat kan met de meditatiecursus op CD of audiobestand.

Je kunt ook een geleide meditatie volgen op de site van feast for the soul, maar die zijn in het Engels.

Terug naar Meditatie