goudsbloem 2e chakra

Tweede chakra: Svadhisthana betekent: “eigen plaats”en “verrukkelijk”

Svadhisthana gaat over: souplesse, de stand van het bekken, relaties, genieten van alle moois en fijns, en dualiteit: mooi-lelijk, man-vrouw, bitter-zoet, lust-angst.

Wat en waar

Het element van svadhistana is water. Water heeft de bedding van de aarde nodig om te kunnen stromen en om vorm te hebben. Water is zacht maar kan ook steen slijten. De kleur is blauw met wolkenwit.
Ligging van het chakra is in de onderbuik ter hoogte van het heiligbeen en de onderste 2 lendewervels. Het chakra gaat over het hele bekken, de liezen, de waterorganen van ons lichaam (nieren, blaas), enkels, polsen, bal van de voet, en al het lichaamsvocht. Wat er nog meer bij hoort: de spieren die het bekken “vorm” geven, de geslachtsorganen en hun klieren en de tong en smaak.

Ontwikkeling

Het tweede chakra, svadhistana, bouwt voort op het eerste. In de eerste 6 á 7 levensjaren veroverden we een plaats in het gezin en ontwikkelden we levenskracht en het gaat vooral om onszelf. In de volgende 6 á 7 jaar gaat het om levenslust en om onze relatie met anderen. De wereld van het kind wordt groter en we mengen ons in groepen: school, club, familie. We ontwikkelen voorkeuren en afkeuren en kunnen ons gedrag behoorlijk overdrijven: stoer doen, prinsesje spelen…. We leggen relaties en vriendschappen en leren om te gaan met anderen. Zodoende vinden we een plek in de wereld en ontwikkelen een persoonlijkheid en smaak.

Antje en Franklin 2e chakra

Ik zie de zee.
de zee ziet mij

dag zee
hoe gaat het?
ik heb eb, zegt de zee
wat heb je?, zeg ik
ik heb eb.
doet dat zeer?
nee, zegt de zee
een zee heeft geen zeer.
(Frank Eerhart)

Eigenschappen

Water moet stromen om zuiver te blijven. De aarde draagt het water, warmte verdampt het, wind vervoert en stuwt het. De maan beweegt het water, de zwaartekracht brengt het terug op de grond en kou doet het stollen. Water kan uit zichzelf niets en toch is de kracht van water die dingen verandert; soms een beukende vernietigende kracht. Dan weer de subtiele kracht van eeuwenlang een druppel die op dezelfde plek valt en steen wegslijt.

oranje licht

Emoties

Zoals water afhankelijk is van natuurkrachten, zo zijn onze emoties reacties op de omgeving en emotie is de stuwkracht van svadhistana. Veel mensen zijn ook emotioneel gevoelig voor de natuurkrachten; denk maar aan onrust voor een storm en “maanziekte”. Logisch, want ons lichaam bestaat voor 70% uit water.
Water staat symbool voor het onderbewuste. Diepe stille wateren zijn aantrekkelijk rustig en tegelijk onbekend en wellicht angstaanjagend omdat we de diepte en inhoud niet kennen. Er kunnen behoorlijk vreemde dromen uit naar boven borrelen.
Aan de oppervlakte van de zee kunnen zware stormen woeden, maar dieper, in hetzelfde water, in dezelfde zee is het stil.

Fantasie speelt een grote rol. Bij kinderen door zich in allerlei rollen in te leven. Later, in sexualiteit. Fantasie kan creativiteit voortbrengen maar als het niet beheersd wordt, ook angst. Gedachtenspinsels en angsten werken samentrekkend, zowel in de geest als in het fysieke lichaam. Ademhalingsoefeningen en yoga kunnen vanuit het lichamelijke weer wat ruimte aan de geest geven en zo de angst helpen oplossen. Pijn op dit moment, bijvoorbeeld in de onderrug, kan een herinnering aan het verleden losmaken. Die gebeurtenis kan de blokkade in de rug hebben veroorzaakt.

seal yin yoga

Vanuit opvoeding en cultuur hebben we vaak geleerd de negatieve emoties te onderdrukken. Dat kost energie en het lichaam verstart. Door vloeiende bewegingen kan je emoties bevrijden en je oorspronkelijke levendigheid terugvinden.

E-motie betekent energie in beweging: de kwaliteit van svadhistana. Emotie is de basis van ons leven; een emotie maakt verlangen los. Als je iets verlangt, wordt de wil wakker. Waar een wil is kan gehandeld worden: daden. Zo je daden zijn, zo ziet je leven er uit. Emotie is de belangrijkste bron van bewustwording (Jung).

Het 2e chakra gaat over tegenstelling en het mooist is als alle emoties er mogen zijn. Dan hoef je niets te onderdrukken en hou je meer energie over. Bovendien komt onderdrukte emotie altijd vrij, maar dan met de kracht van een vulkaan. De kwaliteit van het 2e chakra is te bewegen met wat zich voordoet. Ben je in balans, dan kun je met veranderingen omgaan.

Tweede chakra versterken

Oefeningen

Iemand met een goed functionerend 2e chakra

-Is speels, fantasievol, creatief, maakt plezier, kan genieten en beweegt soepel.
-Kan zich in het leven aanpassen.
-Heeft charme, kan verliefd worden en zich overgeven aan sexualiteit.
-Kan gevoelens uitdrukken, is betrokken bij de omgeving.
-Vind creatieve oplossingen of is kunstzinnig en sociaal.
-Gaat niet aan de haal met vreugde en roem en kan ook omgaan met verdriet en verlies.

Iemand bij wie de energie niet goed stroomt

-Laat zich leiden door fantasie en verliest de werkelijkheid uit het oog.
-Heeft er angst voor verandering, zo iemand is stug en vlak.
-Leeft met angsten en fobiën.
-Kan last hebben van woede, wellust, hebzucht, jaloezie en ongedurigheid.
-Kan rigide zijn en bang voor seks, of juist seksverslaafd.
-Heeft weinig sociale vaardigheden of is juist emotioneel afhankelijk.
-Speelt toneel en weet zelf niet meer wat werkelijk is.
-Maakt drama’s en huilt krokodilletranen.
-Dagdroomt en wordt steeds lijdzamer en lustelozer.
-Als het 2e chakra te open is kan iemand gevoelig zijn voor de emoties van anderen door gebrek aan grenzen.
-Er kan sprake zijn van seksuele verslaving en uitbuiting.
-Voortdurende behoefte aan plezierige prikkels; vermaak, feesten, gezelligheid.

gletsjer

We kennen svadhistana al als we praten over

-Stille wateren hebben diepe gronden,
-Over smaak valt niet te twisten,
-Met de stroom mee gaan,
-Water naar de zee dragen,
-Een rots in de branding,
-Lunatic zijn,
-Je als een vis in het water voelen,
-Je kunt de golven van het leven niet ontlopen maar je kunt wel leren surfen,
-Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest,
-In het diepe duiken,
-Onderbuikgevoel,
-Alsof er een engeltje over je tong piest,
-Gods water over Gods akker laten stromen,
-Je hoop zien verdampen,
-Koud als ijs,
-Tranen met tuiten,
-Krokodilletranen,
-Voor iemand smelten,
-Je overgeven,
-Je kunt de rivier niet duwen.

Chakra’s intro