Krijger op zeebodem

Het derde chakra heet Manipura en betekent: burcht van juweel

Manipura gaat om territorium, om kracht en moed.
Het eerste chakra laat je behoeften voelen. Het tweede chakra emoties en dualiteit. In het derde chakra kun je knopen doorhakken, beslissingen nemen, doelen stellen en dan handelen, je behoeften vorm geven. Daarvoor gebruik je wilskracht.
Met andere woorden; je ontwikkelt je persoonlijkheid door te ontdekken wie je bent, wat je belangrijk vind, waar je goed in bent en wat je grenzen zijn. Het gaat om hard werken, het leven onder de knie krijgen. Je wordt een ridder, een held, die kracht kan tonen, stevig in het leven staat en anderen kan steunen.

Wat en waar

In het lichaam ligt het 3e chakra, manipura, tussen de navel en het borstbeen, dus het midden van de romp. De maag, dunne darm, stijgende en dwarse deel van de dikke darm, galblaas, lever, milt, schouder- en bovenrugspieren, kuitspieren, ogen, alvleesklier, bijnieren, spijsverteringsorganen, knieën, onderbenen, voeten, ellebogen, schouders en kaken horen er bij.

Svovel mineraal

Ontwikkeling

De leeftijd van het manipura chakra is 12-18 en voor mannen 14-21, de puberteit dus. De tijd van snelle groei, pubers zijn veel met zichzelf bezig, leren hun persoonlijke kracht kennen, zoeken de grenzen van hun leefruimte op. Dit levert vaak conflicten op, maar het is ook een afbakening van territorium, van een eigen weg willen volgen en een eigen wil ontwikkelen.
Een ego ontwikkelen, daar gaat het om in deze tijd. We zijn zelf het middelpunt van onze eigen wereld. Dat is maar goed ook want zo kunnen we ons eigen leven leiden en ons niet door anderen laten leven. We hebben geen waardering van anderen nodig, wurmen ons niet in allerlei bochten om liefde te verdienen en waaien niet met alle winden mee. Dat is het geval als we een gezond manipura ontwikkelen. Overigens bestaat er ook zoiets als de peuterpuberteit, waar het kind ook zijn wil ontdekt, grenze opzoekt en leer NEE zeggen.

Kwaliteit

Het element is vuur en dat geeft licht en warmte. Licht om te zien waar je doel is en om je weg duidelijk te maken. Vuur kan transformeren, het kan oude patronen verbranden zodat je nieuwe wegen in kan slaan.
Vuur gaat ook over het spijsverteringsproces. Het lichaam verbrand voedsel en transformeert het tot stoffen die het lichaam opbouwt en tot energie. Energie moet in banen geleid worden (met bewustzijn) en dan ontstaat er kracht. Die kracht gebruik je voor je eigen ontwikkeling en daarmee dien je ook het grote geheel. Je hebt macht (kracht) ‘om te..’ in plaats van macht ‘over’.

Antje Fokkema

Uit balans

Als we te weinig vuur hebben, te veel van onze krachten hebben gegeven, raken we uitgeput. Vaak is dat het eerst te merken in de ogen. Als je ogen prikkelen en moeite met kijken hebben, moet je rust nemen.
Als er gevaar dreigt komt er adrenaline vrij, het hormoon dat ons aanzet tot lichamelijke actie. We trillen, spieren spannen, we koken van woede, de hartslag gaat omhoog, de spijsvertering stopt. Tegenwoordig hoeven we meestal niet meer fysiek te reageren. Toch is het beter om een rondje te gaan lopen, te stampvoeten of om stoom af te blazen. Dan verbruik je de adrenaline en blijft het niet in je systeem.

Zelfrespect

Stel, je hebt behoefte aan tijd voor jezelf. Je schenkt wat lekkers in, pakt een boek en wil net lekker gaan zitten lezen tot…. de telefoon gaat. Wat doe je?
Ben je er voor jezelf, of ben je er voor de buitenwereld, wat was je behoefte en je doel? Ben je trouw aan jezelf? Dus, heb je genoeg zelfrespect om de telefoon niet op te nemen? Voel je dat je manipura zwak is, werk er dan aan je lichamelijke energie te vergoten. En besteed bewuste aandacht aan jouw doelen en verlangens. Vraag je ook eens af of je erg gehecht bent aan zekerheid. Dat kan je namelijk weerhouden van actie; daarvoor moet je risico lopen.

Wil of gril

Iedereen heeft een wil. Kijk maar om je heen: je werk, je huis, spullen, kleding zijn produkten van het gebruik van jouw wil. Jij bent zelf de oorzaak van je omstandigheden, in plaats van het slachtoffer. Soms is het lastig om te weten of wat je wil zuiver is of opgelegd, of gevoed door begeerte. Als je je levensdoel voor ogen houdt, kun je bij elke beslissing beoordelen of jouw actie bij je levensdoel past. Dan is het niet meer moeilijk om ‘wil’ en ‘gril’ te onderscheiden. Iets doen om beloond te worden is niet zuiver.

Franklin, Beatrijs en Antje in de krijger

Het derde chakra versterken

Oefeningen

Iemand met het derde chakra in balans

-Heeft doorzettingsvermogen om zijn plannen te realiseren,
-Is zichzelf, heeft geen bevestiging van anderen nodig,
-Leeft innerlijke harmonie,
-Is vol licht en kracht,
-Gaat recht op z’n doel af,
-Is trots, vol vreugde en enthousiasme,
-Heeft wilskracht,
-Kent zijn grenzen,
-Is een leider, maar niet bazig,
-Kan beslissingen nemen en knopen doorhakken,
-Kan boosheid uiten zonder dat het destructief is.

Iemand met een derde chakra uit balans

-Kan overspannen of depressief raken,
-Heeft weinig zelfvertrouwen,
-Weinig energie,
-Zwakke wil of juist overheersend
-Zoekt waardering van andere of is juist arrogant,
-Kan slaafs zijn, geeft anderen de schuld,
-Kan vermoeide ogen hebben,
-Kan klachten hebben aan spijsverteringsorganen, ogen, knieën,
-Is druk in het hoofd, hyperactief,
-Kan egoïstisch zijn, prestatiegericht, machtshongerig,
-Is opvliegend, kan onbesuisd handelen,
-Kan het achter de ellebogen hebben: de eigen wil speelt een te grote rol

Krijgerserie houding 2

We kennen het derde chakra al als we praten over

-Doelgericht zijn,
-Burnout,
-Mijn bloed kookt,
-Zwaar op de maag liggen,
-Gal spuwen,
-Iets op je lever hebben,
-Het vuur aan de schenen leggen,
-Heethoofd,
-Zelfrespect hebben,
-Een doel voor ogen hebben,
-Waar een wil is is een weg,
-Iets onder ogen zien,
-Iets onder de knie krijgen,
-Veel op je schouders hebben,
-Achter de ellebogen hebben,
-Tussen twee vuren,
-Een doorn in het oog,
-Je verbijten,
-Doorbijten,
-Kiezen op elkaar houden,
-Een furie zijn,
-In het middelpunt van de belangstelling staan,
-Egocentrisch zijn,
-Stoken,
-De kop er voor houden,
-Er op los rammen,
-Op ramkoers liggen (het dier van dit chakra is de ram),

-Uitgeblust zijn

-KAN NIET ligt op het kerkhof en WIL NIET ligt er naast.

Chakra’s intro