De yogareis van je leven

Yogareis van Antje Fokkema
Yoga tijdens fietsvakantie in Duitsland

Het is lente en de brochures voor mijn volgende yogareis rollen weer mijn mailbox binnen. De meest geweldige yogavakanties zijn er mogelijk in de meest exotische oorden, allemaal zonovergoten natuurlijk. 

Ik zie slanke dames balanceren op een dakterras, stoere yogaleraren met glanzende biceps in technische houdingen (niet zelden met verse tatoo’s die hun spirituealiteit moet benadrukken). Heerlijke maaltijden worden in het vooruitzicht gesteld en ook massage, sauna en prachtige vergezichten.

Mijn yogabeoefening zal een geweldige impuls krijgen, ik zal mezelf hervinden, de broodnodige rust vinden. Pure wellness en verwennerij, wie wil dat nu niet? De ene aanbieding is nog mooier dan de andere.

Ik heb er recht op, dit gun ik toch mezelf? Of niet? 

Het is tegenwoordig zo eenvoudig om de wereld rond te reizen. We kijken er niet van op als de buren een week naar Thailand gaan, of skiën in Canada, een yogavakantie op Curacao. Maar past dat wel bij yoga? 

Yoga is bewustzijn ontwikkelen. Gewaarzijn in ons lichaam, bewust-zijn van gedachtenpatronen, ontwaken van spiritualiteit. Yoga kan ons dichter bij onze kern brengen. En in die kern is alles goed. Daar vinden we de wijsheid die er altijd al was. 

We reizen de wereld af op zoek naar onszelf. En vergeten gemakshalve dat onze vliegreis killing is voor de aarde. En dat we met vliegen geen BTW op de brandstof betalen. Zodat overheden geen geld hebben om de schade die we met vliegen aanrichten te compenseren. O ja, we compenseren toch de CO2? Beetje meer betalen en er worden wat bomen geplant. Denken we gemakshalve. Maar controleren doen we het niet en uitrekenen of het zin heeft om bomen te planten doen we ook niet. Rekenen is toch zo niet-yoga.

Ik heb een vriendin die “gezegend” is met een zeer klein budget. Een paar keer per jaar stuurt ze haar contacten een bericht dat ze in retraite is. Die week wil ze niet gestoord worden en ze beantwoordt geen deurbel, telefoon of mail. Dan weet ik dat ze thuis zit en continu yoga doet, in meditatie is en nauwelijks voedsel tot zich neemt om haar lichaam te detoxen. Ze oefent volledige aandacht bij alles wat ze doet, de hele week lang, vierentwintig uur per dag. De mooiste vakantie die een mens zichzelf kan geven. De grootste yogareis is die naar het stille punt in jezelf.

Antje Fokkema www.yogametjehart.nl

Wil je eens een reis naar het buitenyogaland maken, bezoek dan do-in.frl

2 antwoorden
  1. Jos
    Jos zegt:

    Ik word er helemaal stil van. Hoe mooi kan eenvoud zijn. Gebruik maken van je eigen ruimte, daar de rust vinden. En dat zonder de aarde te kort te doen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *