3: Manipura

Het derde chakra heet Manipura en betekent: burcht van juweel

Antje Fokkema Manipura gaat om territorium, om kracht en moed.
Het eerste chakra laat je behoeften voelen. Het tweede chakra emoties en dualiteit. In het derde chakra kun je handelen, je behoeften vorm geven.
In het derde chakra -manipura- maak je keuzes, je hakt knopen door, je ontwikkelt een doel en gebruikt je wilskracht om het te bereiken.
Met andere woorden; je ontwikkelt je persoonlijkheid door te ontdekken wie je bent, wat je belangrijk vind, waar je goed in bent en wat je grenzen zijn. Het gaat om hard werken, het leven onder de knie krijgen. Je wordt een ridder, een held, die kracht kan tonen, stevig in het leven staat en anderen kan steunen.

Wat en waar

In het lichaam ligt het 3e chakra tussen de navel en het borstbeen, dus het midden van de romp. De maag, dunne darm, stijgende en dwarse deel van de dikke darm, galblaas, lever, milt, schouder- en bovenrugspieren, kuitspieren, ogen, alvleesklier, bijnieren, spijsverteringsorganen, knieën, onderbenen, voeten, ellebogen, schouders en kaken horen er bij.

Ontwikkeling

De leeftijd van het manipura chakra is 12-18 en voor mannen 14-21, de puberteit dus. De tijd van pijlsnelle groei, pubers zijn veel met zichzelf bezig, leren hun persoonlijke kracht kennen, zoeken de grenzen van hun leefruimte op (vaak tot wanhoop van ouders en leraren). Dit levert vaak conflicten op, maar het is ook een afbakening van territorium, van een eigen weg willen volgen en een eigen wil ontwikkelen.
Een ego ontwikkelen, daar gaat het om in deze tijd. We zijn zelf het middelpunt van onze eigen wereld. Dat is maar goed ook want zo kunnen we ons eigen leven leiden en ons niet door anderen laten leven. We hebben geen waardering van anderen nodig, wurmen ons niet in allerlei bochten om liefde te verdienen en waaien niet met alle winden mee.

Kwaliteit

Het element is vuur en dat geeft licht en warmte. Licht om te zien waar je doel is en om je weg duidelijk te maken. Vuur kan transformeren, het kan oude patronen verbranden zodat je nieuwe wegen in kan slaan.
Vuur gaat ook over het spijsverteringsproces. Het lichaam verbrand voedsel en transformeert het tot stoffen die het lichaam opbouwt en tot energie.

Uit balans

Als we te weinig vuur hebben, te veel van onze krachten hebben gegeven, raken we uitgeput. Vaak is dat het eerst te merken in de ogen. Als je ogen prikkelen en moeite met kijken hebben, moet je rust nemen.
Als er gevaar dreigt komt er adrenaline vrij, het hormoon dat ons aanzet tot lichamelijke actie. We trillen, spieren spannen, we koken van woede, de hartslag gaat omhoog, de spijsvertering stopt. Tegenwoordig hoeven we meestal niet meer fysiek te reageren. Toch is het beter om een rondje te gaan lopen, te stampvoeten of om stoom af te blazen. Dan verbruik je de adrenaline en blijft het niet in je systeem.

Zelfrespect

Stel, je hebt behoefte aan tijd voor jezelf. Je schenkt wat lekkers in, pakt een boek en wil net lekker gaan zitten lezen tot…. de telefoon gaat. Wat doe je?
Ben je er voor jezelf, of ben je er voor de buitenwereld, wat was je behoefte en je doel? Ben je trouw aan jezelf?. Dus, heb je genoeg zelfrespect om de telefoon niet op te nemen?

Het derde chakra versterken

Oefeningen

Iemand met het derde chakra in balans

-Heeft doorzettingsvermogen om zijn plannen te realiseren,
-Is zichzelf, heeft geen bevestiging van anderen nodig,
-Leeft innerlijke harmonie,
-I-s vol licht en kracht,
-Gaat recht op z’n doel af,
-Is trots,
-Heeft wilskracht,
-Kent zijn grenzen,
-Is een leider,
-Kan beslissingen nemen en knopen doorhakken,
-Is graag de baas maar is niet bazig,
-Kan boosheid uiten zonder dat het destructief is.

Iemand met een derde chakra uit balans

-Kan overspannen of depressief raken,
-Heeft weinig zelfvertrouwen,
-Weinig energie,
-Zwakke wil of juist overheersend
-Zoekt waardering van andere of is juist arrogant,
-Kan slaafs zijn,
-Kan vermoeide ogen hebben,
-Kan klachten hebben aan spijsverteringsorganen, ogen, knieën,
-Is druk in het hoofd, hyperactief,
-Kan egoïstisch zijn, prestatiegericht, machtshongerig,
-Is opvliegend, kan onbesuisd handelen,
-Kan het achter de ellebogen hebben: de eigen wil speelt een te grote rol

We kennen het derde chakra al als we praten over

-Doelgericht zijn,
-Burnout,
-Mijn bloed kookt,
-Zwaar op de maag liggen,
-Gal spuwen,
-Iets op je lever hebben,
-Het vuur aan de schenen leggen,
-Heethoofd,
-Zelfrespect hebben,
-Een doel voor ogen hebben,
-Waar een wil is is een weg,
-Iets onder ogen zien,
-Iets onder de knie krijgen,
-Veel op je schouders hebben,
-Achter de ellebogen hebben,
-Tussen twee vuren,
-Een doorn in het oog,
-Je verbijten,
-Doorbijten,
-Kiezen op elkaar houden,
-Een furie zijn,
-In het middelpunt van de belangstelling staan,
-Egocentrisch zijn,
-Stoken,
-De kop er voor houden,
-Er op los rammen,
-Op ramkoers liggen (het dier van dit chakra is de ram),

-Uitgeblust zijn

Chakra’s intro