De mooiste reis

Antje Fokkema

Het is lente en de brochures vallen weer mijn mailbox binnen. De meest geweldige yogavakanties zijn er mogelijk in de meest exotische oorden, allemaal zonovergoten natuurlijk. 

Ik zie slanke dames balanceren op een dakterras, stoere yogaleraren met glanzende biceps in technische houdingen. Heerlijke maaltijden worden in het vooruitzicht gesteld en ook massage, sauna en prachtige vergezichten.

Mijn yogabeoefening zal een geweldige impuls krijgen, ik zal mezelf hervinden, de broodnodige rust vinden. Pure wellness en verwennerij, wie wil dat nu niet? De ene aanbieding is nog mooier dan de andere.

Ik heb er recht op, dit gun ik toch mezelf? Of niet? 

Het is tegenwoordig zo eenvoudig om de wereld rond te reizen. We kijken er niet van op als de buren een week naar Thailand gaan, of skiën in Canada, een yogavakantie op Curacao. Maar past dat wel bij yoga? 

Yoga is bewustzijn ontwikkelen. Gewaarzijn in ons lichaam, bewust-zijn van gedachtenpatronen, ontwaken van spiritualiteit. Yoga kan ons dichter bij onze kern brengen. En in die kern is alles goed. Daar vinden we de wijsheid die er altijd al was. 

We reizen de wereld af op zoek naar onszelf.

Ik heb een vriendin die “gezegend” is met een zeer klein budget. Een paar keer per jaar stuurt ze haar contacten een bericht dat ze in retraite is. Die week wil ze niet gestoord worden en ze beantwoord geen deurbel, telefoon of mail. Dan weet ik dat ze thuis zit en continue yoga doet en in meditatie is. Ze oefent volledige aandacht bij alles wat ze doet, de hele week lang, vierentwintig uur per dag. De mooiste vakantie die een mens zichzelf kan geven. De grootste reis is die naar het stille punt in jezelf.


2 Reacties

  1. Els

    Wat mooi verwoord, en ik ben het zo met je eens!

    Reageren
  2. Jos

    Ik word er helemaal stil van. Hoe mooi kan eenvoud zijn. Gebruik maken van je eigen ruimte, daar de rust vinden. En dat zonder de aarde te kort te doen!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *